Mød Øresundsvejlederne: Hetty Lindell fra NyföretagarCentrum

D. 01-01-0001
Hvis du og din virksomhed planlægger at starte eller allerede driver virksomhed over sundet, kan det ofte være nyttigt med vejledning fra eksperter med viden om de lokale markeder. På Øresundsvejledningen møder du lokale virksomhedseksperter og repræsentanter fra myndigheder i både Danmark og Sverige – helt omkostningsfrit. I denne artikel kan du lære vore øresundsvejleder Hetty Lindell fra NyföretagarCentrum bedre at kende.
Print

Hetty Lindell er virksomhedsrådgiver hos NyföretagarCentrum. Foto: Joel Jonsson

Hetty Lindell er uddannet økonom, men har arbejdet som selvstændig hele sit liv. Ved siden af har Hetty i de seneste 20 år ageret som rådgiver og vejleder for virksomheder, heriblandt i NyföretagarCentrums virksomhedsrådgivning.

Siden foråret 2022 har Hetty været en del af øresundsvejledningen, hvor hun hjælper både danske og svenske iværksættere og forretningsdrivende med at starte og drive virksomhed på tværs af Øresund.

At være iværksætter er en livsstil. Lige meget hvilken branche, som man befinder sig i – så vil man som iværksætter finde muligheder og skabe en virksomhed ud fra det. Men det er vigtigt, at man er utroligt nysgerrig og villig til at lære nye ting. Og man må ikke være bange for at mislykkes.

Hetty Lindell

  • Hvad fik dig til at melde dig som Øresundsvejleder?

Som virksomhedsvejleder har jeg mødt mange, som vil vide mere om at etablere sig, arbejde eller have ansatte i Danmark og Sverige. Jeg så øresundsvejledningen som en måde at lære mig mere om virksomheder i Øresundsregionen, hvilket jeg ville kunne tilføre til min almindelige rådgivning. Ofte møder jeg samme virksomheder på øresundsvejledningen og i min almindelige rådgivning. Derfor gav det god mening!

Jeg har erfaring i at hjælpe både svenske og danske virksomheder. Det kan være med information om at etablere datterselskaber, ansætte medarbejdere i begge lande, eller hvordan man starter en virksomhed op. Her kan øresundsvejledningen og jeg hjælpe med information og svar på praktiske spørgsmål, såsom hvordan skat, moms, forsikring etc. fungerer, samt hvilke virksomhedstyper der findes i Sverige.

 

  • Hvordan kan du hjælpe virksomheder, der vil etablere sig på den anden side af Øresund?

Øresundsvejledningen er det eneste sted, hvor du finder viden fra begge sider af sundet samlet på samme sted.

Har man virksomhed i Skåne, så ser man typisk et større marked i København og i Danmark. I så fald vil man informeres om muligheder, udfordringer og risikoer. Det er det, som vi på øresundsvejledningen vejleder i og informerer om.

Det jeg og øresundsvejledningen kan hjælpe med, er anbefalinger og tips til hvilke myndigheder, som man skal kontakte, hvor man skal kontakte dem osv. i både Danmark og Sverige. Altså en slags information om, hvor man skal finde information!

 

  • Hvad er vigtigt, hvis man overvejer at etablere en virksomhed på den anden side af Øresund?

Det er vigtigt, at du som virksomheder forstår reglerne på begge sider af sundet og ikke mindst forskellene, som trods alt findes. At der findes forskelle i bogføring, krav etc.

Derefter er det vigtigt at skabe et billede over, om det kan betale sig at starte eksempelvis en svensk virksomhed – med bogføring, bankomkostninger mm. For det går jo faktisk at have virksomhed i Danmark og have svenske kunder, som kan faktureres via faktura.

Det er desuden vigtigt at kigge på, hvordan samfundet ser ud – og det generelle råd er nok at undersøge så meget som muligt inden. Der er der, hvor man får størst mulighed for at lykkes, for så ved man, hvad der kommer til at ske og så kan man nå at forberede sig. Det er en god idé at arbejde med forretningsplaner, handlingsplaner, med budget – forbered dig, så du ved, hvilken retning dig og din virksomhed skal gå, og hvor lang tid det tager.

 

  • Hvilke risici er der for virksomheder, der ikke har styr på reglerne?

Risikoen er jo først og fremmest at man kommer til at lave en forkert investering. Jeg har set eksempel på at virksomheder bliver registreret, uden at man har forstået reglerne inden. Så bliver der ofte lavet fejl og man kan risikere at betale mere i virksomhedsskat i Sverige etc. Det findes altid risikoer ved at etablere sig på et nyt marked, uden man kender reglerne og hvad som gælder. Derfor er det hellere aldrig spildt tid at undersøge og sætte sig ind i, hvilke myndighedsregler der gælder – hvor kedeligt det end lyder! Og her kan vi på øresundsvejledningen hjælpe dig!

 

  • Hvilke fordele er der for virksomheder, der driver forretning i Øresundsregionen?

Fordelene er først og fremmest, at man ekspanderer markedet. Som svensk virksomhed får du typisk adgang til en ny og større købekraft på den anden side af broen, og omvendt kan danske virksomheder ofte også finde nye markeder og efterspørgsel i Sverige.

 

  • Andre kommentarer?

Mit råd til alle, som gerne vil starte eller drive virksomheder på den anden side af Øresund, er at udnytte Øresundsvejledningen, for det koster ingenting og det betaler sig i længden! Man har meget større chance for at klare sig som virksomhed, hvis man tager imod denne hjælp!

Få hjælp til at etablere virksomhed i Greater Copenhagen

Rikke Petersen er virksomhedsrådgiver med stor erfaring i udvikling og rådgivning af virksomheder. Hun er til dagligt tilknyttet Copenhagen Capacity, hvor hun hjælper og støtter virksomheder i deres forretningsudvikling i Øresundsregionen.

Støttes af