Ny skattelov for udenlandske arbejdsgivere i Sverige får indflydelse på grænsearbejdere

D. 18-03-2021
Den 1. januar 2021 trådte nye skatteregler i kraft i Sverige, som har indflydelse på skattepligten og skattefradraget for udenlandske arbejdsgivere, der har medarbejdere i Sverige.
Print

Foto: Scott Graham - Unsplash

De nye regler gør, at udenlandske virksomheder, der har medarbejdere som udfører arbejde i Sverige (heriblandt hjemmearbejde), er påkrævet at registrere sig i Sverige. Dette gælder også selvom medarbejderne almindeligvis omfattes af Øresundsaftalen og normalt arbejder hjemmefra mindre end 50 % af arbejdstiden i en tre-måneders periode.

Enligt de nye regler skal udenlandske arbejdsgivere, som ikke har en fast fysisk drift i Sverige, registrere sig som arbejdsgiver i Sverige, og afregne skattefradrag på 30 procent af lønnen for al arbejde udført i Sverige – så længe der ikke eksisterer en aftale om noget andet. 

 

Læs mere om skattereglerne på Skatteverket.se

 

Hvornår skal en dansk arbejdsgiver registrere sig i Sverige:

Hvis virksomheden har medarbejdere fra Sverige, gælder følgende:

Hvis medarbejderen har arbejdet i Sverige i under 50 procent af arbejdstiden

Medarbejdere, hvis hjemmearbejde i Sverige udgør under 50 procent af arbejdstiden, er fuldt skattepligtige i Danmark. Den danske arbejdsgiver skal i dette tilfælde bruge et bevis om skattefritagelse i Sverige. Uden bevis skal arbejdsgiveren betale 30 procent i skat og registrere sig som arbejdsgiver i Sverige hos Skatteverket.  

Hvis medarbejderen har arbejdet i Sverige i over 50 procent af arbejdstiden

Medarbejdere, hvis hjemmearbejde i Sverige udgør over 50 procent af arbejdstiden tiden, er skattepligtige i Sverige for den arbejdstid, der bliver udført i Sverige. En dansk arbejdsgiver skal i dette tilfælde registrere sig i Sverige og betale skat enligt et såkaldt ”jämkningsbeslut” – en beslutning om justering af skat (skatteligning). Hvis sådan en afgørelse ikke eksisterer, skal arbejdsgiveren betale 30 procent i skat.

Registrer din virksomhed på skatteverket.se

 

Hvad gælder for medarbejderen:

For at opnå ”jämnkning” af skatten (enten som skattefritagelse eller skatteudligning), skal den ansatte sende en ansøgning til Skatteverket. Dette skal gøres enten via ”et fritextbrev” eller som en ansøgning om ”jämkning” (skatteligning).

 

Ansøg om jämkning på skatteverket.se

Hvis din arbejdstid i Sverige udgør mindre end 50 procent af arbejdstiden

Hvis dit hjemarbejde i Sverige udgør mindre end 50 procent af din arbejdstid, bliver din indkomst beskattet i Danmark og du skal derfor ansøge om skattefritagelse i Sverige. 

For at opnå skattefritagelse i Sverige, skal den ansatte angive, at personens hjemarbejde i Sverige regnes for at udgøre mindre end 50 procent af arbejdstiden over en 3-måneders periode, og at personen derfor er omfattet af Øresundsaftalen. Dette skal angives under ”øvrige oplysninger” i ansøgningen.

Bemærk: Medarbejdere, der ikke har haft hjemarbejdsdage i Sverige, er ikke skattepligtige i Sverige og skal derved ikke betale svensk skat. I dette tilfælde kræves ingen kontakt med Skatteverket.

Hvis din arbejdstid i Sverige udgør mere end 50 procent af arbejdstiden

Hvis den ansattes hjemmearbejde tæller for mere end 50 procent af den samlede arbejdstid over en 3 måneders periode, skal personen beskattes for hjermarbejdsdagene i Sverige. Dette skal angives med henvisning til Øresundsaftalen i ansøgningen til Skatteverket, som derefter træffer en beslutning om arbejdsgiverens procentsats ved skattefradrag. Beslutningen overleveres derefter til arbejdsgiveren, og skal derefter følges, når der trækkes skat ved svenske arbejdsdage.

Arbejdsgivere, der registrerer sig i Sverige, er påkrævet at tage stilling til skattefradrag og skal kunne dokumentere dette gennem arbejdsgiverdeklarationen, hvor man redegør og indbetaler ”preliminärskatt” (forskudsskat) til Skatteverket.

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Tak for dit svar.

Støttes af