Maria Lindgren fra Skatteverket bringer information til nystartede virksomheder i Øresundsregionen

D. 09-03-2021
Maria Lindgren er skatteinformatør i det svenske skattevæsen Skatteverket. Hver fjerde uge er hun til stede på Øresunddirekts Informationscenter i Malmø, hvor hun er en af dem, der bidrager med information til nye iværksættere på tværs af sundet via Øresundsvejledningen.
Print

Maria Lindgren fra Skatteverket.

Øresundsvejledningen er en gratis service, der tilbydes dem, der har eller ønsker at starte egen virksomhed, og overvejer at tage skridtet over til den anden side af Øresund. Her kan du booke et møde, hvor du kan møde en svensk og en dansk erhvervsrådgiver samt repræsentanter fra den svenske Arbejdsförmedlingen, Försäkringskassan og Skatteverket. Under mødet gives der oplysninger om de regler, der gælder i Danmark eller Sverige, afhængigt af hvilket land du skal starte din virksomhed i. Der kan også være hjælp at hente, hvis du allerede er etableret i Danmark, men også ønsker at starte i Sverige eller omvendt.

"Det, der især er godt ved vejledningen, er, at du ud over erhvervsrådgiverne også får mulighed for at møde tre myndigheder på samme tid, og derfor ikke behøver at kontakte dem en og en. Oftest er der en rød tråd mellem de tre Det er ikke kun Skatteverket, man skal have kontakt med, man skal ofte også kontakte Försäkringskassan og Arbetsförmedlingen," siger Maria.

Maria har arbejdet i Skatteverket i 13 år, og i de senere år har hendes hovedopgave været at give information videre til nystartede virksomheder. Maria lægger stor vægt på det personlige møde.

"Jeg har altid arbejdet med kundemøder i forskellige former. For mig er det yderst vigtigt, at virksomheder og enkeltpersoner får den hjælp, de har ret til. At de bliver behandlet med respekt, forståelse, og at alle får mulighed for at gøre det rigtige fra starten af, ganske enkelt."

 

Der er en bred vifte af aktiviteter, som Maria har mødt gennem Øresundsvejledningen, lige fra kunstnere, konsulenter til onlinesalg, og de stillede spørgsmål er også meget forskellige, afhængigt af hvilken branche de vil starte i, og om det er individuelle virksomheder eller aktieselskaber.

"Det første spørgsmål, mange har, er imidlertid, i hvilket land man skal tilmelde sig hvad. Hvad skal jeg gøre som iværksætter i Sverige, og hvad skal jeg gøre i Danmark?"

Som repræsentant for skattevæsenet er det Marias opgave at informere, ikke at rådgive.

"Vi i Skattestyrelsen giver oplysninger om, hvad du skal gøre, hvis du skal starte en individuel virksomhed, og også hvis det gælder aktieselskaber. Skatteregler, som i hvilket land skal virksomheden betale skat og erklære i. Skal man ansætte medarbejdere, er det vigtigt, at virksomheden ved, hvilket land det skal registreres som arbejdsgiver i, og hvor man skal betale og indberette skatter og arbejdsgiverbidrag til medarbejdere. Hvis virksomheden derefter skal sælge varer og tjenesteydelser mellem lande, skal du vide, hvordan du håndterer moms. Hos Skattestyrelsen informerer vi om reglerne, og vi rådgiver ikke. Hvis du ønsker rådgivning, skal du kontakte en af erhvervsrådgiverne."

 

Det vigtigste at overveje, når man etablerer en virksomhed på den anden side af Øresund, er at finde ud af, hvilke regler der gælder i de enkelte lande. Der er en risiko for at lave dyre fejl, hvis du ikke kender reglerne. Maria nævner blandt andet, at der kan være risiko for at betale for meget eller for lidt skat.

"Du kan pådrage dig en masse gebyrer, hvis du ikke betaler og rapporterer til tiden, fordi du ikke kender eller har forstået, hvordan du gør det. Hvis tingene bliver dårlige, kan virksomhedens F-skat blive tilbagekaldt."

Men Maria understreger, at der er hjælp til rådighed, og hun føler stadig, at der er stor interesse for, at iværksættere etablerer sig på den anden side af Øresund. For Maria står det klart, at der er flere fordele for iværksættere i regionen, ikke mindst den geografiske afstand og fælles skatteaftale mellem Sverige og Danmark, der gør det lettere for dem, der arbejder i et land og bor i et andet.

"Det er helt fantastisk, at virksomheder i denne region har et større område at operere over, to lande med næsten ingen afstand, og at du som arbejdsgiver ikke behøver at begrænse dig til et land, men kan ansætte personale, uanset om de bor i Sverige eller Danmark."

 

Marias tip til dem, der overvejer at starte en virksomhed i Øresundsregionen, er at finde ud af så meget som muligt først. Få hjælp fra erhvervsrådgivere, der har særligt kendskab til, hvad der gælder i Øresundsregionen. Der er også en masse information på hver myndigheds hjemmeside.

"Hvis du er på udkig efter oplysninger hos os i det svenske Skatteverket, har vi indsamlet oplysninger på vores hjemmeside skatteverket.se under området Skat og internationalt. Så vil jeg selvfølgelig gerne give et tip om Øresunddirekts hjemmeside oresunddirektbusiness.com, hvor du finder indsamlede oplysninger fra alle myndigheder."

 

Læs mere om Øresundsvejledningen og hvordan du booker et møde

Du kan pådrage dig en masse gebyrer, hvis du ikke betaler og rapporterer til tiden, fordi du ikke kender eller har forstået, hvordan du gør det. Hvis tingene bliver dårlige, kan virksomhedens F-skat blive tilbagekaldt.

Maria Lindgren, Skatteverket

Jakob Gunge guider din virksomhed over Øresund

Jakob Gunge er en del af øresundsvejlederne og hjælper virksomheder med at etablere sig på den anden side af sundet. Hør mere om regionens mange muligheder, og få tips og råd fra de erfarne øresundsvejledere. 

Støttes af