Torsdag d. 12. december har vi åbent fra 10:00-12:00 https://www.oresunddirekt.dk/dk/saerlige-aabningstider

Ansættelseskontrakt for svenske ansatte

Seneste opdateret 15-08-2024
Den svenske ansatte, som skal arbejde i Danmark, skal ansættes på en dansk kontrakt, og følger danske arbejdsmarkedsregler. Hvis den svenske medarbejder er ansat til at arbejde i Sverige, skal ansættelsen ske efter svenske arbejdsmarkedsregler.
Print

Dansk ansættelseskontrakt

Hvis din svenske medarbejder skal pendle til og udføre arbejde i Danmark, skal du som arbejdsgiver udarbejde en dansk kontrakt, som du plejer, når du ansætter en hvilken som helst medarbejder. Der er dog et par ting, som du med fordel kan huske, når du ansætter svenske medarbejdere. 

Orientér om forskelle mellem danske og svenske ansættelsesvilkår

Du bør være særlig omhyggelig med at gennemgå alle de områder i kontrakten, hvor det danske system adskiller sig fra det svenske. Informér om vilkårene for løn under sygdom, barsel og ved børns sygdom, og vær sikker på, at medarbejderen forstår pensionsordningen i jeres virksomhed. Oplys også, om I har feriefridage.

 

Vigtig klausul - ekstrajob i Sverige

Mange danske virksomheder skriver ind i kontrakten, at den svensk bosatte medarbejder skriftligt skal bede sin danske arbejdsgiver om tilladelse til at påtage sig lønnet arbejde hos en anden arbejdsgiver, herunder i Sverige. Hvis kontrakten indeholder en sådan klausul, skal du være omhyggelig med at forklare hvorfor, da du som arbejdsgiver kan risikere at skulle betale svenske arbejdsgiverafgifter.

Det er dog muligt for den ansatte at tage et ekstrajob med få timer i Sverige og stadigvæk være socialt sikret i Danmark.

 

Du kan læse mere om dette i artiklen "Samtidigt arbejde i Danmark og Sverige"

 

Arbejdsgiverorganisationer og faglige forbund i Danmark:

 

Arbejdsgiverorganisationer og faglige forbund i Sverige:

 

Svensk ansættelseskontrakt

Hvis din svenske medarbejder skal udføre arbejdet i Sverige, skal virksomheden først og fremmest være registreret som arbejdsgiver i Sverige.

 

Hvad skal en ansættelseskontrakt i Sverige indeholde?

Ligesom det også gælder med danske kontrakter, er der visse ting, du som arbejdsgiver er forpligtet til at oplyse om i en svensk kontrakt. Det gælder blandt andet:

  • Personlige oplysninger, oplysninger om arbejdspladsen og tiltrædelsesdato for ansættelsen
  • Arbejdsopgaver og arbejdstitel
  • Ansættelsesform og information om opsigelsesvarsler
  • Løn, frynsegoder og hvor ofte lønnen skal udbetales
  • Længden af betalt ferie og længden på en normal arbejdsdag eller arbejdsuge
  • Kollektivaftale – hvis en sådan findes

 

På Företagarna.se kan du downloade eksempler på forskellige typer ansættelseskontrakter

 

Begreber fra svenske ansættelseskontrakter som du bør kende

Tillsvidareanställning (fastansættelse)

Såkaldt 'tillsvidareanställning' (fastansættelse) er den mest almindelige måde at blive ansat på. Den kendetegnes af, at man ikke i forvejen ved hvor lang tid, ansættelsen skal pågå. Ifølge LAS (loven om ansættelsesbeskyttelse) gælder alle ansættelser 'tillsvidare' (indtil videre), medmindre det modsatte er blevet aftalt.

 

Læs mere om LAS-loven på fackförbund.nu

Tidsbegränsad anställning

Der findes forskellige typer af tidsbegrænsede ansættelser i Sverige. Det kan for eksempel handle om generelle tidsbegrænsede ansættelser (for eksempel ansættelse til et tidsbegrænset projekt), sæsonbetonet ansættelse (eksempelvis et sommerjob), vikariat eller ansættelse af en person, som er fyldt 67 år.

Provanställning

I Sverige er det normalt, at en fastansættelse starter med en provanställning (prøveansættelse). Prøvetiden må max vare seks måneder og er til for, at arbejdsgiveren skal se, om den ansatte passer ind i firmaet eller for at se, om han/hun kan varetage de ønskede opgaver.

Förmåner (frynsegoder)

Det er mere almindeligt at få frynsegoder i Sverige end i Danmark - også indenfor det offentlige. Det kan for eksempel dreje sig om tilskud til træning og sundhedsrelaterede aktiviteter (for eksempel månedskort til fitnesscenter).

Kollektivaftaler

I Sverige forhandles kollektivaftaler på plads mellem arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer inden for forskellige brancher og er en måde at regulere arbejdsmarkedet på ud fra arbejdets karakter. Kollektivaftalen er en skriftlig aftale mellem en arbejdsgiverorganisation eller en enkelt arbejdsgiver og en arbejdstagerorganisation om hvilke ansættelsesvilkår, der skal gælde på arbejdspladsen. Det er kun den faglige organisation, som kan tegne en kollektiv aftale - ikke den enkelte medarbejder.

Bemærk, at der er visse forskelle mellem en svensk kollektivaftale og en dansk overenskomst. Kollektivaftaler i Sverige har generelt mere indflydelse på ansættelsesvilkårene på en arbejdsplads, hvorfor man typisk ikke forhandler om dette i ansættelsen på samme måde, som man ville gøre i Danmark.

Om løn

Løn betales normalt som månedsløn eller timeløn. Fuldtidsansatte har ofte månedsløn, men kan også have timeløn i stedet. Tjenestemænd har ofte månedsløn, selvom nogle af dem arbejder deltid. Nogle arbejdsgivere udbetaler lønnen måneden efter, at den er blevet optjent, andre i slutningen af samme måned.

 

Læs mere om svensk ansættelseskontrakt på arbetsformedlingen.se

 

Læs mere om ansættelseskontrakter på Företagarna.se

 

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Tak for dit svar.

Når du skal rekruttere medarbejdere fra Sverige

Der er en række ting, man bør tage højde for, når man vil rekruttere en ny medarbejder fra Sverige.

Huskeliste til din svenske medarbejder

Se hvilke trin din nye svenske medarbejder skal igennem for at få udbetalt sin danske løn.

Vi kan hjælpe dig

Du kan få omkostningsfri hjælp med dine spørgsmål omkring at etablere eller drive business på tværs af Øresund.

Se nedenstående muligheder:

Støttes af