Case: Hos Husted fandt man engageret arbejdskraft i Sverige

For danske virksomheder kan det nogle gange betale sig at udvide sin rekruttering til nye markeder. Hos bar- og restaurantkæden Husted gav det pote at kigge mod Sverige, hvor man har fundet flere kompetente medarbejdere. Læs mere og få gode råd til danske virksomheders rekruttering af svensk personale.
Print

Husted driver en række restauranter, barer og vinbutikker i København. Gennem tiderne har flere svenske medarbejdere haft arbejde her. (Foto: Hos Husted)

Gæsterne strømmer atter ind i de danske restauranter og barer, som efter en hård periode med pandemi og restriktioner igen kan åbne dørene op og invitere gæster indenfor.

Dette er selvfølgelig positivt nyt for en dansk restaurationsbranche, som længe har været i knæ. Dog mangler stadig flere arbejdsgivere personale efter en pandemi, hvor hjemsendelse og afskedigelser har været nødvendige for at spare på ressourcer.

Rekruttering af ny arbejdskraft har derfor været en topprioritet for mange. Og her kan det ofte betale sig at tænke i alternative baner for at tiltrække kompetent arbejdskraft. En organisation der netop har tænkt ud af boksen – og ud over landets grænser – er vin- og restaurantkæden Hos Husted.

Som arbejdsgiver er du nødt til at afsøge alle muligheder og have åbne øjne for alle former for kandidater. Her har Sverige været en god mulighed for os.

Elin Karlsson Christensen, HR hos Husted

Dansk-svensk jobmesse åbnede døren til Sverige

Husted, der driver en række populære restauranter og vinbarer i København, har ligesom mange andre i restaurationsbranchen haft udfordringer med at lokke kompetent arbejdskraft til. Derfor valgte man i foråret 2022 at kigge mod Sverige, hvor der i øjeblikket går et stort antal unge arbejdssøgende rundt.

”Vi valgte at kigge mod Sverige, da vi så at der var mulighed for at rekruttere kvalificerede medarbejdere herfra. Vi valgte at sprede vores jobopslag ud over landets grænser, da vi stod og manglede arbejdskraft og samtidig kunne se, at det vi plejede at gøre ift. rekruttering ikke skabte nok ansøgere.” fortæller Elin Karlsson Christensen, som er HR og ansvarlig for rekruttering af medarbejdere hos Husted.

Gennem en rekrutteringsrunde, der blandt andet bragte Husted forbi en dansk-svensk jobmesse i Bella Centeret, som netop var stablet på benene for at forbinde danske virksomheder med svensk arbejdskraft, lykkedes det Husted at finde en række dygtige ansøgere. Samtidig gav jobmessen en række gode kontakter for Husted, bl.a. hos svenske Arbetsförmedlingen, som har hjulpet med den svenske rekruttering.

Dette glæder Husted og Elin, som ser store muligheder for rekruttering af kompetent arbejdskraft fra den anden side af Øresund:

”Om man bor i Malmø eller i København betyder ikke det store rent kulturelt og ofte passer svenske medarbejdere godt ind. Så længe man viser vilje, motivation og er lærenem, så er der plads til alle.”

 

Stor loyalitet og motivation fra svenske arbejdstagere

Og ikke nok med, at der er god mulighed for at finde potentiel arbejdskraft i Sverige, så finder man ifølge Elin også ofte dygtige og loyale medarbejdere på den anden side af sundet:

”Jeg oplever i høj grad en god loyalitet fra medarbejdere fra Sverige. Bl.a. udtrykt ved, at man er villig til at bruge en del tid på transporten fra Sverige til Danmark, som stadig tager lidt tid, på trods af, at det er blevet nemmere med tiden.” forklarer Elin Karlsson Christensen, som også selv er tidligere grænsependler.

Ifølge Elin kan det desuden ofte være en smule lettere at finde job i servicebranchen i Danmark end Sverige lige pt., hvilket ofte er med til at give taknemmelige og motiverede ansøgere.

”Derudover er lønnen i Danmark også ofte et trækplaster. Hvis du tager den danske timeløn og ganger med den svenske kurs lige pt. så lyder det lige pludselig lidt bedre for mange. Alt andet lige, så er det en afgørende faktor for flertallet.” pointerer Elin.

 

Let at integrere svenske medarbejdere

Husted har en historik med svenske medarbejdere, både kokke, tjenere og barmanagere, og kender derfor processen aldeles godt – i alt fra ansættelse til oplæring af medarbejder, som ifølge Elin ikke differentierer sig meget fra ansættelsen af en dansk medarbejder:

”Vi gør egentlig ikke ret meget anderledes (ift. at hjælpe den svenske medarbejder med at falde til), og det er selvfølgelig også en af fordelene ved at ansætte svenske medarbejdere. Havde vi ansat andre personer, fra et andet land eller et andet segment, så var vi muligvis nødt til at håndtere det på en anden måde og tage nogle specielle hensyn.”

Elin understreger dog, at hun og HR-afdelingen i Husted hjælper med at informere, vejlede og navigere i forskellene mellem danske og svenske regler, eksempelvis i forbindelse med skatteindbetaling og årsopgørelse. Derudover har Husted vejledt i forbindelse med åbning af dansk bankkonto, som Elin pointerer ofte kan være en udfordring for svenske medarbejdere.

Dog afskrækker dette ikke Elin og Husted, som kun kan opfordre andre danske virksomheder til at følge trop:

”Som arbejdsgiver er du nødt til at afsøge alle muligheder og have åbne øjne for alle former for kandidater. Og her har Sverige været en god mulighed for os.” fortæller Elin, som derfor også har en appel til svenske arbejdssøgende:

”Der er rigtig gode muligheder for at finde et godt job i Danmark i øjeblikket - specielt i restaurantbranchen. Her er der masser af gæster, som ofte spreder godt humør og vi mangler hænder. Derfor er virksomhederne også meget taknemmelige for at finde god arbejdskraft. Så hvis du gider at arbejde, er der masser af gode jobs i Danmark!”

 

Tre tips til rekruttering af svenske medarbejdere:

  • Fra Elin Karlsson Christensen – HR hos Husted
1.

Få styr på de administrative regler

Gør dit forarbejde omkring regler, tilladelser og andre administrative procedurer inden en ansættelse. Her er det en god idé at skabe en generel ansættelsespolitik, som sikrer at I få alle jeres medarbejderes relevante oplysninger ved en potentiel ansættelse. Det er også en god idé at sikre en procedure for, hvad I gør ved udbetaling af løn til en svensk medarbejder.

2.

Vær åben for svenske medarbejdere

Sverige og København ligger så tæt på hinanden, at der rent kulturelt ikke er de store forskelle. Visse kan have svært med sproget, men her er det typisk et spørgsmål om at udvide sin horisont og gøre en indsats for at forstå hinanden.

3.

Synliggør fordelene ved arbejdspladsen

Det er vigtigt at de danske virksomheder er gode til at understrege fordelene for svenske arbejdssøgende. Eksempelvis kan en dansk løn ofte være værd at fremhæve ift. den svenske kurs. Derudover er der gode skattefradrag for pendlingsturen, hvilket også kan gavne medarbejderne.

Infoboks: Hos Husted

  • Husted er en dansk kæde af restauranter og vinbarer bestående af bl.a. Paté Paté, Bibendum, Falernum, Wakha, Ripotot, Centralen og Husted Vin.
  • Husted består rundt regnet af 100 ansatte, heriblandt en håndfuld svenske medarbejdere fordelt på de mange restauranter og barer i specielt København.
  • Husted var en af de danske virksomheder, som deltog i den dansk-svenske jobmesse i foråret 2022 arrangeret af bl.a. Københavns Kommune, Dansk Industri, Dansk erhverv, STAR, Arbetsförmedlingen og Greater Copenhagen.

 

Læs mere om Husted

Denne artikel er en del af et projekt finansieret af Kraks Fond.

Støttes af