Regler for social sikring ved hjemmearbejde og ekstrajob
Dispensation for hjemmearbejde
Hvis den ansatte arbejder i begge lande, men mindre end 25 procent i bopælslandet i Sverige, skal han/hun være socialt sikret i Danmark. Hvis den ansatte arbejder 25 procent eller mere i Sverige, skal han/hun derimod være socialt sikret i Sverige og du som arbejdsgiver skal betale sociale afgifter i Sverige. En dansk arbejdsgiver uden fast driftsted i Sverige betaler 19,8 procent (2022) af den ansattes bruttoløn i arbejdsgiverafgift. En dansk arbejdsgiver med fast driftsted i Sverige betaler 31,42 procent (2022).
Fra og med den 1. januar 2021 er arbejdsgiverafgiften i Sverige blevet sænket til 19,73 procent, for personer født mellem 1998 og 2002, og som har en indkomst på op til 25.000 SEK om måneden. For de personer i samme aldersgruppe, der tjener over 25.000 SEK i måneden, er arbejdsgiverafgiften stadig 31,42 procent.
Hvis du ønsker, at den ansatte skal omfattes af dansk lovgivning, når vedkommende arbejder 25 procent men ikke 50 procent i Sverige, kan du og den ansatte ansøge om dispensation hos Udbetaling Danmark.
Ekstrajob
Du skal også være opmærksom på, at hvis din svensk-bosiddende medarbejder tager arbejde for en anden arbejdsgiver i Sverige, bliver den ansatte socialt sikret i Sverige, hvis arbejdet i Sverige er 25 procent eller mere af den totale arbejdstid.
Hvis den ansatte fx arbejder fuldtid i Danmark (37 time/uge), kan han gennemsnitligt arbejde 12 timer per uge i Sverige og stadigvæk være socialt sikret i Danmark.
Bemærk, at i alle situationer, hvor en medarbejder arbejder i to eller flere lande, skal der ansøges om en A1 attest - en slags afgørelse om social sikring. Dette gøres hos enten Försäkringskassan eller Udbetaling Danmark (via borger.dk).
Læs mere i vores artikel om arbejde i to lande
Søg dispensation
Kontakt Försäkringskassan og Udbetaling Danmark for at få mere information og for at ansøge om dispensation.