Regler for social sikring ved hjemmearbejde og ekstrajob

Seneste opdateret 05-04-2024
For en medarbejder, der bor i Sverige med arbejdsgiver i Danmark, vil hjemarbejde eller ekstrajob i bopælslandet Sverige potentielt påvirke, hvor medarbejderen er socialt sikret. Dette kan også have betydning for, om du som arbejdsgiver skal betale sociale afgifter i Sverige.
Print

Dispensation for hjemmearbejde

Hvis den ansatte arbejder i begge lande, men mindre end 25 procent i bopælslandet i Sverige, skal han/hun være socialt sikret i Danmark. Hvis den ansatte arbejder 25 procent eller mere i Sverige, skal han/hun derimod være socialt sikret i Sverige og du som arbejdsgiver skal betale sociale afgifter i Sverige. En dansk arbejdsgiver uden fast driftsted i Sverige betaler 19,8 procent (2024) af den ansattes bruttoløn i arbejdsgiverafgift.

Bemærk at det har betydning, om du som dansk arbejdsgiver har et fast driftssted i Sverige eller ikke har noget fast driftssted i Sverige.

 

Læs mere på Skatteverkets hjemmeside

 

Hvis du ønsker, at den ansatte skal omfattes af dansk lovgivning, når vedkommende arbejder 25 procent men ikke 50 procent i Sverige, kan du og den ansatte ansøge om dispensation hos Udbetaling Danmark.

 

Ekstrajob

Du skal også være opmærksom på, at hvis din svensk-bosiddende medarbejder tager arbejde for en anden arbejdsgiver i Sverige, bliver den ansatte socialt sikret i Sverige, hvis arbejdet i Sverige er 25 procent eller mere af den totale arbejdstid.

Hvis den ansatte fx arbejder fuldtid i Danmark (37 time/uge), kan han gennemsnitligt arbejde 12 timer per uge i Sverige og stadigvæk være socialt sikret i Danmark. 

Bemærk, at i alle situationer, hvor en medarbejder arbejder i to eller flere lande, skal der ansøges om en A1 attest - en slags afgørelse om social sikring. Dette gøres hos enten Försäkringskassan eller Udbetaling Danmark (via borger.dk). 

 

Læs mere i vores artikel om arbejde i to lande

 

Søg dispensation

Kontakt Försäkringskassan og Udbetaling Danmark for at få mere information og for at ansøge om dispensation.

 

Gå til försäkringskassans hjemmeside

 

Find kontaktoplysninger til Udbetaling Danmarks på Borger.dk

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Tak for dit svar.

Når du skal rekruttere medarbejdere fra Sverige

Der er en række ting, man bør tage højde for, når man vil rekruttere en ny medarbejder fra Sverige.

Huskeliste til din svenske medarbejder

Se hvilke trin din nye svenske medarbejder skal igennem for at få udbetalt sin danske løn.

Vi kan hjælpe dig

Du kan få omkostningsfri hjælp med dine spørgsmål omkring at etablere eller drive business på tværs af Øresund.

Se nedenstående muligheder:

Støttes af