Barselsorlov for svenske ansatte i Danmark

Seneste opdateret 05-05-2021
Ansatte, der arbejder i Danmark, er socialt sikret i Danmark, og har ret til barselsorlov og ydelser efter danske regler, også selvom de bor i Sverige.
Print

Der er altså i udgangspunktet ingen forskel på dansk-bosiddende og svensk-bosiddende ansatte, når det kommer til barsel. Dog skal du som arbejdsgiver være opmærksom på, at hvis den ansatte har en partner, der arbejder i Sverige, kan dette påvirke, hvordan den ansatte vælger at holde sin barselsorlov.


Barselsorlov, hvis den ene forælder arbejder i Sverige og den anden i Danmark

I en familie, hvor den ene forælder arbejder i Sverige og den anden i Danmark, har den dansk-ansatte ret til barsel efter danske regler, og den svensk-ansatte ret til barsel efter svenske regler. Men begge forældre kan ikke tage det, der svarer til fuld barselsorlov i deres arbejdsland. I stedet bruger man et system, hvor den enes barselsorlov bliver 'trukket fra' den andens. 

Den forælder, der starter med at holde barselsorlov, skal dokumentere overfor det andet lands myndigheder, hvor meget barselsorlov, der er blevet afholdt. Når den anden forælder så vil holde barselsorlov, bliver der lavet en beregning, hvor det allerede afholdte barselsorlov 'trækkes fra'. Bemærk, at den svenske barselsorlov er betydeligt længere end den danske.

 

Hvad skal du som arbejdsgiver gøre?

Hvis du har ansatte, som har en partner, der arbejder i Sverige, kan du råde dem til at kontakte Försäkringskassan på Øresunddirekt i Malmö for at finde ud af, hvordan dage og uger bliver afregnet, samt hvordan det giver mest mening for dem at fordele barselsorloven.

Kontakt eventuelt også den relevante arbejdsgiverorganisation for at få råd og vejledning om, hvordan du skriver ansættelseskontrakt med ansatte, der er bosat i Sverige.

 

Yderligere information

Kontakt Udbetaling Danmark for at få mere at vide om reglerne for afregning af barselsorlov.

 

Gå til Udbetaling Danmark

Fandt du denne information relevant?

Vil du uddybe dit svar?

Tak for dit svar.

Vi kan hjælpe dig

Du kan få omkostningsfri hjælp med dine spørgsmål omkring at etablere eller drive business på tværs af Øresund.

Se nedenstående muligheder:

Støttes af